Surau Al-Ikhwan :
Home » » Teguran ikhlas.... mana perginya Majlis Fatwa Kebangsaan?? Haruskah kita meraikan MARDUK (TUHAN API) dalam kepercayaan Yunani Kuno?????

Teguran ikhlas.... mana perginya Majlis Fatwa Kebangsaan?? Haruskah kita meraikan MARDUK (TUHAN API) dalam kepercayaan Yunani Kuno?????

Rabu, 25 Julai 2012 | 0 ulasan


Teguran ikhlas.... mana perginya Majlis Fatwa Kebangsaan?? Haruskah kita meraikan MARDUK (TUHAN API) dalam kepercayaan Yunani Kuno?????

"Api Olimpik, Obor Olimpik, dan Cahaya Olimpik semuanya merupakan nama-nama bagi satu lambang promosi Sukan Olimpik. Asal-usulnya terletak di Yunani Kuno di mana sebuah api dibiarkan bernyala sepanjang sambutan sukan Olimpik Kuno, serta memperingati kecurian api ini dari dewa Zeus oleh Prometheus.
Kini, Obor Olimpik dinyalakan beberapa bulan sebelum upacara pembukaan Sukan Olimpik di tapak sukan Olimpik Kuno di Olympia, Greece. 11 orang wanita yang menyandang peranan paderi wanita, melangsungkan upacara di mana obor dinyalakan cahaya Matahari yang sinarnya ditumpukan oleh sebuah cermin parabolia.
Sebuah api yang membara secara berpanjangan di atas masbah Hestia di Olympia, Greece. Ketika berlangsungnya temasya Olimpik yang memberi penghormatan kepada Zeus, api tambahan di kuilnya dan juga kuil ratunya Hera. Api Olimpik moden dinyalakan di tapak di mana pernah didirikan kuil Hera."
KLIK SINI
Share this article :

0 ulasan:

Catat Ulasan

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. cananglahnie post - All Rights Reserved
Template Modify by Creating Website
Proudly powered by Blogger